Containere

Containere De Locuit : Intersectia Dintre Eficient Si Modern

Introducere la locuintele din containere

Locuintele din containere modulare refolosite reprezinta o alternativa noua si inovatoare la constructiile traditionale. Un container maritim este de fapt o cutie metalica de dimensiuni standard, folosita pentru transportul maritim de marfuri in intreaga lume. Dupa ce isi indeplinesc rolul initial, mii de containere ajung sa zaca nefolosite. Reciclarea lor in scop de locuire este o idee ingenioasa, ce ofera multiple beneficii.

Istoria locuintelor din containere maritime este relativ recenta. Conceptul a aparut in urma cu cateva decenii in tarile nordice precum Olanda sau Danemarca. In anii 2000, odata cu cresterea popularitatii miscarii „tiny house”, containerele maritime au inceput sa fie vazute ca o alternativa accesibila, durabila si flexibila la constructiile traditionale. Astazi mii de containere sunt reconvertite in intreaga lume in scop rezidential.

Locuintele din containere reprezinta o solutie atat pentru zonele urbane aglomerate unde spatiul este limitat, cat si pentru proprietatile izolate ce cauta cazare suplimentara la un cost redus. Flexibilitatea lor le face potrivite pentru diverse nevoi, de la locuinte permanente, la spatii de birouri, hoteluri, restaurante sau cafenele. In ciuda originii lor industriale, containerele ofera un potential urias pentru crearea de locuinte unice, moderne si eco.

Avantaje ale locuintelor din containere

Locuintele realizate din containere maritime reciclate prezinta numeroase avantaje fata de constructiile traditionale din zidarie. Iata care sunt cele mai importante dintre ele:

Costuri reduse

Unul dintre principalele motive pentru care multi aleg containerele este pretul redus. Costurile de constructie pot fi cu pana la 50% mai mici decat in cazul unei case conventionale, deoarece nu se platesc manopera pentru ridicarea structurii si finisajele interioare. De asemenea, pretul containerelor este considerabil mai mic decat al materialelor de constructii.

Rapid de asamblat

O locuinta din containere poate fi ridicata intr-un timp extrem de scurt, de obicei in cateva zile. Acest lucru este posibil deoarece containerele vin deja sub forma unor module pregatite, trebuind doar asamblate. Nu este nevoie de lucrari de zidarie sau turnare beton.

Mobilitate si flexibilitate

Datorita structurii modulare, o casa din containere poate fi demontata si mutata relativ usor pe un alt amplasament. De asemenea, se pot adauga sau elimina containere pentru extinderea sau micorarea spatiului.

Sustenabilitate

Containerele maritime reciclate reprezinta o optiune ecologica, refolosindu-se materiale existente in locul unora noi. De asemenea, izolatia eficienta contribuie la un consum redus de energie.

Dezavantaje ale locuintelor din containere

Locuintele din containere prezinta cateva dezavantaje importante de luat in considerare inainte de a opta pentru o astfel de solutie.

Spatiu limitat

Containerele au dimensiuni fixe, deci spatiul disponibil pentru amenajarea unei locuinte este limitat. Chiar si combinand mai multe containere, suprafata totala ramane destul de mica comparativ cu o casa traditionala. Trebuie gasite solutii ingenioase de proiectare si compartimentare pentru a folosi eficient spatiul redus.

Izolare termica inadecvata

Panzele subtiri din otel ale containerelor nu ofera o izolare termica suficienta. Conductivitatea termica ridicata inseamna pierderi mari de caldura iarna si supra-incalzire vara. Pentru confort termic e nevoie de investitii suplimentare in izolatie, tamplarie performanta si un sistem eficient de incalzire/racire.

Posibile probleme cu umiditatea si mucegaiul

Datorita etanseitatii reduse, in containere se poate acumula umiditate care favorizeaza aparitia mucegaiului. Trebuie implementate sisteme de ventilatie si materiale care sa absoarba si sa elimine umiditatea in exces. Mucegaiul poate provoca probleme grave de sanatate si strica finisajele si mobilierul.

Constructorii de case din containere

Poti achizitiona o casa din containere de la diverse companii specializate in Romania. Iata cateva dintre cele mai cunoscute:

 • Modulbox – Companie cu sediul in Bucuresti, care realizeaza case din containere maritime noua sau second-hand. Ei se ocupa atat de proiectarea caselor, cat si de transportul si montajul containerelor. Au experienta de peste 15 ani in domeniu.
 • Container House – Una dintre cele mai cunoscute companii care construieste case din containere in Romania. Are sediul in Galati si livreaza proiecte „la cheie” in toata tara.
 • Construcții Modulare – Companie din Alba Iulia care realizeaza atat locuinte, cat si spatii comerciale sau administrative din containere noi sau second hand. Se ocupa de proiectare, transport si instalare.
 • General Container – Cu sediul in Bucuresti, compania vinde si inchiriaza o gama variata de containere noi si second-hand. De asemenea, executa proiecte complete de case si cladiri modulare din containere.
 • Container Land – Companie din Craiova care comercializeaza si inchiriaza containere, inclusiv pentru realizarea de locuinte. Se ocupa de transport, pregatirea terenului, montaj si utilitati.

Acestea sunt doar cateva exemple de companii de unde poti cumpara sau inchiria containere pentru constructia unei locuinte modulare in Romania.

Reglementari si autorizatii

Locuintele din containere nu sunt scutite de la obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare oricarei constructii. Acestea sunt:

 • Avizul de oportunitate – Trebuie obtinut de la primaria localitatii unde urmeaza sa fie amplasata locuinta. Primaria analizeaza daca terenul este constructibil si daca locuinta se incadreaza in reglementarile de urbanism.
 • Certificatul de urbanism – Specifica regimul juridic, economic si tehnic al terenului conform planurilor de urbanism. El sta la baza intocmirii documentatiei tehnice pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
 • Autorizatia de construire – Documentul care atesta dreptul de construire pe un anumit teren, in conditiile actelor de autoritate locala. Se emite dupa obtinerea tuturor avizelor cerute prin Certificatul de urbanism.
 • Avize si acorduri – Printre cele mai importante sunt avizele de la inspectoratul teritorial de munca, directia de sanatate publica, autoritatea competenta pentru protectia mediului.

In cazul locuintelor din containere este important de obtinut toate avizele necesare pentru ca amplasarea lor sa respecte normele de urbanism si cele privind sanatatea si siguranta locuitorilor. De asemenea, autoritatile vor verifica daca fundatia si ancorarea sunt realizate corespunzator pentru rezistenta la cutremure.

Amenajarea interiorului

Containerele pot fi amenajate în interior ca orice altă locuință. Există însă câteva aspecte specifice de care trebuie ținut cont.

Cum se amenajează interiorul

Spațiul din interiorul containerelor este limitat, așa că este important să folosim soluții care economisesc spațiul, precum mobilier rabatabil sau multifuncțional. Podeaua și pereții pot fi finisați cu gresie, faianță, parchet sau tapet pentru a crea un interior confortabil.

Iluminatul natural este limitat, de aceea este indicat să folosim surse de lumină puternice și ferestre mari oriunde este posibil. De asemenea, culorile deschise pot ajuta să creăm senzația de spațiu.

Pentru izolare fonică și termică este recomandat să folosim materiale izolatoare atât la pereți, cât și la acoperiș. Pereții dubli cu spațiu de aer între ei ajută la o izolare superioară.

Ventilația este esențială – este necesar să includem ventilatoare, sisteme de climatizare sau ferestre care se deschid pentru circulația aerului.

Exemple de design interior pentru containere

Containerele pot fi transformate în spații confortabile și plăcute cu soluții creative de design interior:

 • Spații deschise care integrează bucătăria, sufrageria și livingul pentru a crea senzația de spațiu.
 • Culori deschise și finisaje moderne care aduc un plus de prospețime.
 • Mobilier compact, rabatabil sau multifuncțional care salvează spațiul.
 • Elemente industriale precum conducte aparente care întregesc stilul raw.
 • Plante, oglinzi sau ferestre mari care aduc natură în casă.
 • Iluminat puternic cu spoturi, lustre sau ferestre în acoperiș.
 • Pereți movibili sau rafturi care delimitează camerele, nu pereți fixi.
 • Piese de artă, texturi și accesorii care personalizează spațiul.

Containerele pot deveni locuințe confortabile și pline de stil cu creativitate și soluții de design interior adaptate spațiului.

Costuri

Construirea unei case din containere este in general mai ieftina decat constructia unei case traditionale, desi pretul poate varia in functie de dimensiune, design, finisaje si alti factori.

Cat costa o casa din containere

Pretul unei case din containere porneste de la aproximativ 800-1.000 euro/mp util. Astfel, o casa din containere de 100mp poate costa intre 80.000 si 100.000 euro.

Costurile includ:

 • Pretul containerelor si transportul lor la amplasament
 • Fundatia
 • Lucrarile de instalatii (electrica, sanitara, termica)
 • Finisajele interioare si exterioare
 • Lucrarile de amenajare exterioara

Pretul containerelor reprezinta aproximativ jumatate din costul total. Un container standard de dimensiuni mari (2.5x6m) costa intre 2.000 si 5.000 euro.

Cost comparativ cu alte tipuri de locuinte

Comparativ cu o casa din caramida, o casa din containere poate fi cu pana la 50% mai ieftina. De asemenea, este mai accesibila ca pret fata de o casa din lemn.

Daca optam pentru o casa modulara prefabricata, pretul este asemanator cu cel al unei case din containere. Totusi, containerele ofera un plus de flexibilitate in ceea ce priveste designul.

Asadar, containerele reprezinta o varianta de locuit mai ieftina decat majoritatea constructiilor conventionale, fara a face rabat la calitate sau confort. Costurile reduse se datoreaza in mare parte duratei scurte de executie.

Intretinere si reparatii

Locuintele din containere necesita anumite lucrari de intretinere pentru a functiona in parametri optimi.

Ce mentenanta necesita o casa din containere

Desi structura de baza a unei case din containere este solida, exista cateva aspecte care trebuie avute in vedere:

 • Vopsirea exterioara – pentru a preveni ruginirea si deteriorarea suprafetelor metalice, casa trebuie revopsita la 3-5 ani.
 • Etanseizarea imbinarilor – intre containere exista imbinari care trebuie etansate periodic pentru a preveni infiltrarea apei.
 • Curatarea jgheaburilor si burlanelor – trebuie indepartate frunzele si alte resturi pentru a asigura scurgerea apei.
 • Verificarea acoperisului – trebuie verificat daca exista infiltratii sau deteriorari la nivelul invelitorii.
 • Intretinerea peretilor, podelelor si placajelor interioare – pot aparea fisuri sau deteriorari datorate umezelii sau socurilor termice.

Reparatii uzuale

Printre cele mai frecvente reparatii necesare la o locuinta din containere se numara:

 • Inlocuirea geamurilor sparte sau deteriorate. Trebuie alese geamuri termoizolante.
 • Repararea peretilor interiori in caz de fisuri sau infiltratii. Se curata zona afectata si se repara cu materiale specifice.
 • Inlocuirea instalatiilor sanitare sau electrice uzate sau defecte. Se cauta piese compatibile cu sistemul existent.
 • Schimbarea jgheaburilor si burlanelor degradate care prezinta scurgeri sau obstructii.
 • Inlocuirea usilor si ferestrelor care nu se mai inchid etans sau prezinta defectiuni.
 • Reparatii la acoperis in caz de infiltratii – inlocuire table, schimbare solzii deteriorati etc.
 • Interventii la sistemul de incalzire daca apar probleme la centrala termica, calorifere, conducte etc.

Prin mentenanta periodica si reparatii oportune, o locuinta din containere poate functiona fara probleme pe termen lung.

Exemplificări

România a cunoscut în ultimii ani o creștere a popularității locuințelor realizate din containere maritime. Acestea reprezintă o alternativă modernă și eficientă la construcțiile tradiționale.

Iată câteva exemple de case din containere deja construite în România:

 • O casă modulară realizată din 4 containere maritime în București. Containerele au fost sudate între ele și compartimentate inteligent pentru a crea un spațiu deschis și funcțional cu living, bucătărie, două dormitoare și o baie. Interiorul este finisat modern, iar casa are suprafața de 70mp.
 • O vilă de protocol în Zalău, realizată din 5 containere maritime de 40ft fiecare. Containerele au fost suprapuse pe două niveluri și placate exterior cu OSB. Interiorul este compartimentat în living, două dormitoare, bucătărie, baie și spații de depozitare. Suprafața utilă este de 160mp.
 • O casă de vacanță situată lângă Brașov, construită din 3 containere de 20ft, dispuse pe un singur nivel. Au rezultat 2 dormitoare, un living, bucătărie, baie și terasă. Containerele au fost izolate termic și placute cu lemn la exterior. Suprafața utilă este de 60mp.
 • O locuință permanentă din 2 containere maritime dispuse suprapus, în Timișoara. La parter se află livingul open space cu bucătărie și baie, iar la etaj dormitorul matrimonial. Suprafața utilă este de doar 50mp.

Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează versatilitatea și viabilitatea caselor realizate din containere în România. Soluția constructivă din containere maritime este una modernă și eficientă.

Concluzie

Locuintele din containere transport sunt o alternativa interesanta la optiunile traditionale de locuire. Ele pot oferi un spatiu de locuit modern si eficient din punctul de vedere al costurilor. Printre avantajele lor se numara flexibilitatea, durabilitatea, designul modular si potrivirea cu stilul de viata minimalist. Pe de alta parte, exista si limitari, precum dimensiunea redusa, provocarile in obtinerea autorizatiilor de construire si integrarea in zone rezidentiale traditionale.

Amenajarile interioare pot compensa lipsa de spatiu, iar izolarea termica buna face ca aceste locuinte sa fie confortabile atat vara, cat si iarna. Costurile de constructie sunt in general mai mici comparativ cu o casa traditionala. Intretinerea nu este dificila, iar reparatiile sunt usoare datorita structurii simple.

In concluzie, locuintele din containere reprezinta o optiune viabila pentru cei care cauta un spatiu de locuit compact, eficient si cu un design industrial modern. Pentru a explora mai in detaliu aceasta alternativa, se recomanda documentarea din surse specializate precum site-uri de profil, carti despre arhitectura si design sau discutii cu companii care construiesc astfel de locuinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *